Морски портрети

и пречи ли вятърът на снимките

Започвам директно с отговор на подзаглавието – пречи. Ама много. И слънцето пречи, особено ако снимаш по обяд. А комбинацията от двете е направо убийствена. Но ти носиш 20 килограма техника и някак си не върви да се откажеш с думите “… ми то духа, хайде друг път…”

над Болата

Вече споменах, че северното ни черноморие е доста приятна дестинация за фотографи (освен за феновете на летния айляк). Така и така ще носим цялата раница с техника, защо да не пъхнем и едно-две портретни обективчета, туко виж разнообразим малко пейзажните снимки.

Арката

Първото място за кратка фотосесия е Арката край Тюленово. По залез. В безветрие. Като по поръчка! Веднага, щом наснимах разбиващите се вълни от всички възможни ъгли, без да падна от скалите, дойде време да снимам и малко портрети.

Тюленово

И това беше лесната част – когато имаш цялата вечер на разположение, а условията са чудесни – ти снимаш ли снимаш. С острия си обектив загадъчно замазваш фонът от разбиващи се вълни и се надъхваш, като „лъжеш“ модела си с думите „а утре, на Болата, какви снимки ще ти направя…“

а помните ли предишните морски портрети?

Да, ама „утре“-то идва. Вече сте по бански и джапанки, на прекрасния плаж Болата, готови да бичите айляк цял ден и междувременно да отделите 30-40 минутки за снимки. И няколко часа по-късно, след третия изблизан сладолед, започвате да се трудите.

вятърът в косите ти

Ти снимаш ли снимаш, а слънцето неумолимо пече. И как няма да пече, все пак отиваме на плаж, какво очаквахме…

над Болата

портрети в слънчогледите

играем си с вятъра

Какво пък, нали си професионалист – ще си играеш с комбинации от отворени бленди, бързи скорости и запълващи светкавици. Речено – сторено, все пак резултатът е удоволетворяващ… докато не задуха вятър 😀

плажни портрети

Каквито и техники на запълващите светкавици да използваш, с вятърът справяне няма. Сам по себе си той ще ти покаже техниката на разрошената коса, запълваща кадъра 🙂

в слънце и вятър

лавандулови портрети… в дъжда

моментите без вятър

Е, какво ти остава? Настройваш се мислено за друг вид фотосесия – шегаджийско-рошава – и започваш да увековечаваш всички причудливи форми на гъстата грива на модела.

един кадър - една прическа

А прическата се е разпиляла по целия кадър, даже и извън него. Без гел, пяна и други тайни. Много фризьори ще завидят на неповторимия ефект 🙂

ветрове

Ние, обаче, се забавляваме детински, защото щом природата ни пречи на фотосесията, никой не е казал, че не можем да направим фотоподборка с фал дубли. Поне смехът и доброто настроение са гарантирани. А аз се чудя – за тези ли ветрове пее Лили Иванова?

И вятърът спря…

отблизо

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *