Момина скала, Витоша

скали и планини… на един час пеша от София

Вероятно вече доста ни се иска пролетта да дойде (ама не календарната, а истинската), та превъртаме старите „ленти“ и гледаме разни фоторазходки, правени по почти същото време, но преди година-две… та случайно попаднахме на документираното ни тичане до Момина скала.

Момина скала е прекрасна дестинация дори за разходка тип „да се поразтъпчем малко след работа“, защото с бърза крачка си е на час път от Бояна. А и е доста благодатна за снимки 🙂

момина скала

Самата скала е висока 1087 м. над морското равнище и разкрива доста приятна гледка над София, особено през късната пролет, когато всичко е свежо и зелено.

над София

Момина скала е била използвана още от древността като естествено укрепление, като в подножието и са намерени и останки от средновековната крепост „Батил“, но археологически проучвания и консервация никога не са правени, та крепост там не очаквайте да видите. Радвайте се на природата и гледката към града, не са за изпускане.

гледка от Момина скала

Разбира се, името на скалата не е случайно – отново легенда от българския фолклор разказва за млада мома, която живеела там и помагала на бунтовници и хайдути. При един от турските набези, тя била останала сама в укрепленията и в отчаянието си да не бъде заловена жива и предадена на пашата, се хвърлила от ръба.

момина скала

Освен за фотографи и бързи разходки, скалата се използва и за тренировки и учения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *