Ферма за щрауси Долна Баня

…или когато домашният ти любимец е по-голям от колата ти.

Нали сте виждали как някои хора си отглеждат канарче в клетка. Е, сега си представете, че канарчето е над 2 метра високо, можете да го яхнете и да ходите на работа с него, а домът ви не се нуждае от жива охрана. Е, горе-долу това е чувството да си имате домашен любимец – щраус.

Само дето това не е за всеки. Изискват се много грижи, много труд и е добре да носите каска 🙂 Обаче можете да ги видите и дори пипнете във фермите за щрауси.

DSC_0334

В страната ни има доста ферми за щрауси, аз лично съм посещавал 3 или 4 различни, но именно тази ферма заслужава да отделя от времето си и да направя един пост за нея. Защо ли? Ами заради невероятното отношение на хората там към посетителите и към животните. Определено цялата група останахме силно впечатлени (и леко накълвани).

DSC_0335

А ето кое е по-различното – хората там са много комуникативни, подробни и търпеливи към всякакви въпроси и така се отнасят към животните си, че посетителите на практика няма нужда да стоят зад оградите. Щраусите са свикнали с хорско присъствие, и ако не са в размножителен период можете да се разхождате сред тях, да ги храните, да ги снимате, а някои дори дават да ги яхнете. Е, аз лично не яхнах щраус, защото се чувствах глупаво, представяйки си се върху него… а и щраусът така ме погледна, сякаш и той щеше да се чувства глупаво с мен. Но пък позираше. Много.

DSC_0339

Няколко думи и за местоположението – Ферма „Щраусово забавление” се намира на 70 км. от гр. София , на 2 км от гр. Долна Баня по пътя за Пчелински Бани и на 12 км от Боровец. GPS координати – 42.326507,23.800077. Отивайки там има голяма вероятност да ви посрещне Зоя, която с радост ще ви разведе надлъж и нашир, ще ви обясни всичко за интересните животинки и след това ще ви въведе в малка къщичка, където… има крем-карамел и омлет от щраусови яйца. Там може да си купите също всякаква козметика от щраусова мас, аксесоари от щраусова кожа и други джунджурийки, които аз пропуснах, защото си избирах щраусово перо (ще бъде снимано и качено скоро).

А ако заведете там приятелката си, задължително дръжте апарата си под ръка – щраусът може да я клъвне, а вие да се смеете от сърце. Дребните радости в живота…

ostrich

И няколко интересни факта за големите птици:

  • рекордьори по големина на яйцето;
  • когато женската снесе яйце, през нощта мъти мъжкарят;
  • щраусите омайват женската си с красиви танци;
  • големите птици живеят около 70 години;
  • Голямото пиле от „улица Сезам“ е жълт щраус… или поне такава е била идеята на създателите. Само дето такива щрауси няма 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *