Язовир Пчелина

и уединение край параклис св. Йоан Летни 

Язовир Пчелина се намира край гр. Радомир и е построен като утайник на р. Струма, на мястото на съществуващото тогава село Пчелинци, чийто жители са изселени. Днес, 42 години по-късно, на мястото на това село е останал само параклисът му св. Йоан Летни, тъй като се издига на скалите над язовира и сякаш бди над него.

DSC_0001_2_3_tonemapped

Мястото е само на 60 километра от София, в района на Радомир, а до самият параклис можете съвсем лесно да стигнете с джип, или ще се наложи да походите половин километър пеша. Колелото е идеален вариант 🙂 А гледката… гледката от там е поразяваща. Със сигурност бих го категоризирал като едно от най-красивите места около София.

DSC_0005_6_7_8_tonemapped

От скалата, на която е построено параклисчето, целият язовир е видим като на длан, а по-романтично настроените могат да се любуват на гледката на залязващото слънце, отражението му във водата и божествената тишина.

DSC_0018

И малко история и легенди: параклисът е построен през 1350 година, а така е написано и на входа му, на един камък. В него се намират (за съжаление почти унищожени) стенописи от 16 век, а легенда говори, че който му посегне, го застига зло. Хората там разказват, как в миналото момче е решило да катурне камък от входа му по склона към минаващата от там река Струма (язовирът не бил построен все още). Веднага след това момчето изчезнало безследно. Известно време след това, когато негови близки намерили камъкът и го върнали на мястото му, тялото на момчето изплувало от водата, за да бъде погребано според обичаите.

DSC_0041

Дали това е просто разказ или не можем само да гадаем, но е факт, че постройката е била запазена векове наред.

DSC_0047

Със сигурност за всеки има местенце, което засилва връзката между човека и Създателя. Вижте, дали това не е вашето място.

DSC_0065

DSC_0059

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *