Севиля

неслучайно наречена перлата на Испания

След като набързо хвърляме туристическите раници в квартирата си, запасваме фотоапарат на врата и карта в ръка, тръгваме да изследваме Севиля. Малко смешно звучи, но си бяхме дали време от 2 непълни дни (или една нощувка) в този прекрасен град. Доста смело, особено след като погледнахме картата. Следва бърза промяна в плановете и договаряне за още една нощувка. Тръгваме на бегом, че забележителностите нас чакат 🙂

DSC_0460

Първата, по карта и по списък, е Plaza de Toros de la Real Maestranza или арената за организиране на борби с бикове (кориди). Тук доста често се организират истински кориди, както с млади бикове и бикоборци-аматьори, така и с най-добрите. За съжаление, след шоуто, бикът се убива, затова решаваме, че няма да гледаме. Самото място е достатъчно интересно, има гид, който обяснява на прекрасен испански (така, че и ние да го разберем), както и на английски за историята на бикоборството, разхожда ни из различните стаи, музеи и коридори.

DSC_0478

Арената е доста внушителна с размерите си, а борби има доста често, така че е доста вероятно да попаднете на билети за тях.

DSC_0483

Излизаме и продължаваме напред, по крайречния булевард. Предвижването от забележителност на забележителност става много лесно пеша, тъй като разстоянията никак не са големи, а малките криволичещи улички носят типичния испански заряд. Не правете грешката да търсите автобуси, таксита или да наемате кола – ще пропуснете много.

Малко след Plaza de Torros минаваме през златната кулаDSC_0488

Някога куполът и е бил направен от злато, а днес там се помещава морският музей. Работното време и е доста късо, та само я поглеждаме отвън и минаваме транзит нататък, насочвайки се към пешеходната зона и самия център на града.

DSC_0510

Впечатление ще ви направят множеството карети с коне, които в центъра са много повече от автомобилите. Ако в жегите не ви притеснява леката миризма на кон можете да си наемете, ние пропуснахме, като само погалихме кончетата.

DSC_0520

Впрочем конете имат чувство за хумор и обичат мръсни български вицове. Деси набързо разказа един виц за Иванчо и Марийка. Конят го хареса, със сигурност ще го разкаже на останалите…

DSC_0551

След кратък обяд продължаваме с изследването на забележителностите в града. Ходейки по пешеходната зона няма как да не забележим величествената постройка на катедралата на Севиля. Дали защото е третата най-голяма катедрала, или заради огромната опашка на входа и, но определено не е трудно да я пропуснем от поглед. Засега обаче я подминаваме, надявайки се на сутринта на следващия ден опашката да е по-малка. Щракваме няколко снимки само отвън..

DSC_0525

Следващото място, към което се запътваме е Plaza de España (площад  Испания), намиращ се в края на парк Мария Луиза. По път минаваме през доста малки заведения, разположени по протежението на уличките.

DSC_0539

Plaza de España е едно от местата, което задължително трябва да посетите. Влизайки в двора на двореца моментално отивате в една друга епоха, а детайлите, рисунките и луксът, до който простосмъртните преди няколко века не са имали право да се докоснат, са направо зашеметяващи. Хиляди рисунки върху фаянс, огромна сграда, езеро във формата на полумесец… всичко това не може да бъде предадено нито с думи, нито със снимки.

DSC_0654

 

DSC_0686

DSC_0670

Сцените от фаянсови плочки, стенописите и детайлите са толкова много, че направо ще ви направят разногледи, а тези от вас които снимат ще се чудят на какво да фокусират.

DSC_0645

DSC_0648

А тъй като вече е достатъчно топло, решаваме, че е уместно да се разходим сред дебелите сенки на дърветата от парка Мария Луиза. И внимавайте да не се загубите там, паркът е огромен (и прекрасно поддържан).

Вечерта вече идва, като не пропускаме да направим вечерната ни разходка покрай крайречната алея. Ако си падате по нощния живот – това е мястото за вас – множество барчета, хубава музика, алкохол. Ние обаче сме достатъчно изморени и се насочваме към последното място за снимки:

DSC_0776

Кратко любуване на нощните улички и лягаме, тъй като на сутринта ни очаква редене на опашката за входа на катедралата на Севиля.

DSC_0791

Рано сутринта отново сме на крак, като трябва да проявим търпение и да изчакаме 30-40 минутки на опашката за катедралата. Тези минутки ти се струват десеторно повече, тъй като температурите се покачват бързо, а ако съм забравил да спомена – Севиля е ужасно горещ град. Лятото температурата тук често минават 50 градуса, а тук е измерена и най-високата температура в Европа. Внимателно преценявайте през кое време на годината искате да я посетите.

DSC_0812

Вече сме в катедралата, а тук гледаме и невярващо търкаме очи… сякаш попаднахме в тайната пещера на Али Баба – огромни златни иконостаси с хиляди детайли, всякакви скулптури от камък, дърво и скъпи метали и всичко това под звуците на орган. Чудим се на къде да погледнем.

DSC_0831

Според легенди, тук е гробът и на Христофор Колумб. Можете да видите неговия мемориал:

DSC_0834

Разбира се, доста повече време и интерес отделяме на кулата, изкачването й и снимането на целия град. Повярвайте, Севиля е доста интересна погледната отгоре – с всичките си покриви, превърнати в басейни, тераси за отдих и барчета.

DSC_0859

Дворът на катедралата също е доста интересен.

DSC_0876

Това е и точното място, от където можете да придобиете представа за мащаба на арената за борба с бикове. Наистина е доста голяма:

DSC_0882

Излизаме от катедралата и се отправяме към някое малко закътано заведение за обяд. Е, ако все пак не сте се нагледали на града от птичи поглед – не се притеснявайте, има още едно място с такава гледка. А там, за разлика от катедралата, няма толкова много хора, но за това след малко. Първо нека се разходим из уличките и хапнем по нещо.

DSC_0932

Местата за хапване са достатъчно много, за да не се налага да чакате да се освободят маси и със сигурност няма да пропуснете да опитате тапаси, паеля и всякакви други типично испански вкусотийки.

DSC_0917

Пълним коремите, презареждаме с нова енергия и се насочваме към мястото, което си бяхме оставили за последно. То обаче не е историческа забележителност, а рязко контрастира на фона на всичко, което посетихме до тук. Seville metropol parasol или чадърите на Севиля е една футуристична постройка, която прилича на огромна гъба, издигаща се на 30-ина метра над земята. По нея има коридорчета и алеи, които ви позволяват да я обходите и да видите всички страни на града, отново от птичи поглед. Доста е интересно, входа не е скъп, и с него имате безплатна бира, сангрия или вино. Нощно време е осветена доста интересно.

DSC_1003

DSC_0990

Стига за днес. Последна разходка из тъмните улички и отиваме да презареждаме батериите. Утре сме във Валенсия!

DSC_1018

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *